Herhaalrecepten protocol – Huisartsenpraktijk van der Hulst – Harderwijk
Middelste Wei 2 3844 HT Harderwijk Tel:0341-200230

Herhaalrecepten protocol

Wat zijn herhaalrecepten?

Herhaalrecepten zijn recepten voor medicijnen die u langere tijd of chronisch moet gebruiken op voorschrift van uw huisarts of specialist. Het is belangrijk dat medicijnen op de juiste wijze worden gebruikt en gecontroleerd. Bij sommige medicijnen is een periodiek bloedonderzoek nodig om de werking te controleren en mogelijke bijwerkingen op te sporen. Soms worden er herhaalrecepten aangevraagd voor medicijnen die beter niet langdurig gebruikt kunnen worden. En soms is er geen medische reden om medicijnen langdurig te gebruiken. Dan wil de huisarts graag het gebruik met u evalueren. Hieronder krijgt u uitgelegd hoe u bij ons een herhaalrecept kunt aanvragen. Ook vindt u een overzicht van de groepen medicijnen, kijk bij de door u gebruikte medicijnen en lees het advies.

Bij wie vraag ik een herhaalrecept aan?

In principe vraagt u een herhaalrecept aan bij de arts die dit middel voorschrijft en u controleert voor de ziekte/aandoening waarvoor u het middel gebruikt. Het kan zijn dat u een herhaalrecept aanvraagt bij de huisarts, maar dat u voor dit middel nog onder controle staat bij de specialist. Dan kan het zijn dat wij u verwijzen naar de (poli-)assistente van uw behandelend specialist om een herhaalrecept aan te vragen. Het is belangrijk dat de arts die verantwoordelijk is voor het uitschrijven van de middel, de regie en controle houdt op het gebruik ervan.

Hoe vraag ik een herhaalrecept aan?

  • Telefonisch via de receptenlijn: 0341 – 200230 → toets 2 (24/7 in te spreken)
  • Digitaal via het Patiëntenportaal. Mist u in het overzicht een medicijn? Bel dan met de praktijkassistente; zij kan uw medicatieoverzicht zo aanpassen, dat u het middel digitaal kunt aanvragen.
  • Via de ‘herhaalservice’ van de apotheek. Dit is alleen mogelijk als u langdurig bepaalde medicijnen in een vaste dosering blijft gebruiken. De arts maakt een recept voor een jaar en de apotheek zorgt dat u altijd op tijd uw medicijnen heeft. Vraag uw apotheek naar de mogelijkheden.

Alleen als bovenstaande niet lukt, kunt u uw lege medicijndoosjes in het ‘Halen & Brengen’-kastje naast onze balie leggen. Wij vragen u voor herhaalrecepten niet naar de praktijkassistente te bellen. Dat mag natuurlijk wel als u vragen over uw medicatie heeft.

Vraag uw herhaalmedicatie op tijd aan!

Voor het maken van een herhaalrecept is tijd nodig. De praktijkassistente maakt het recept, dit wordt door de huisarts gecontroleerd en doorgestuurd naar de apotheek. De apotheek heeft tijd nodig om het medicijn te bestellen, te controleren en klaar te zetten. Wacht daarom niet te lang als uw voorraad bijna op is. Als u vóór 10:00 uw recept aanvraagt, ligt het medicijn ná 2 werkdagen ná 15:00 klaar in de apotheek. Vraag uw herhaalmedicatie dus tijdig aan (uiterlijk 3 dagen voordat uw medicatie op is) en bij voorkeur vóórdat onze praktijk sluit wegens vakantie: vakantiewaarneming. 

Informatie per medicijngroep

Medicatie voor de verlaging van bloeddruk/cholesterol/suiker

Heeft u (een verhoogd risico op) hart- en vaatziekten of diabetes en gebruikt u medicatie? Dan is het belangrijk dat u minimaal 1 keer per jaar voor controle komt bij Edith Vos, praktijkverpleegkundige. Deze jaarlijkse ‘grote controle’ plannen wij (als geheugensteuntje) bij voorkeur in uw geboortemaand. Voorafgaand aan de controle maakt u een afspraak voor een bloed- en urineonderzoek in het ziekenhuis.

Longmedicatie (’pufjes’)

Heeft u astma of COPD? Dan is het belangrijk dat u minimaal 1 keer per jaar voor controle komt bij Roelie van Winkoop, praktijkondersteuner-longzorg. Neem uw pufjes mee naar de afspraak om te controleren of u de medicijnen op de juiste manier gebruikt. Kijk tussentijds regelmatig op: www.inhalatorgebruik.nl

Maagzuurremmers (Pantoprazol/Omeprazol)

Alleen als er een medische reden voor is, worden maagzuurremmers langdurig voorgeschreven. Is dit niet het geval, dan raden wij langdurig gebruik af en vragen wij u om dit middel langzaam af te bouwen. Klik hier voor meer informatie over de nadelen van langdurig gebruik en hoe u zelf kunt afbouwen.

Psychische medicatie (antidepressiva, antipsychotica)

Als u psychische medicatie gebruikt, en u staat niet onder controle van een psychiater, dan vragen wij u om 1 keer per jaar een afspraak te maken bij de huisarts voor een evaluatiegesprek.

Slaap- en angstremmende medicatie (benzodiazepines of ’pammetjes’)

Benzodiazepines worden alleen op indicatie en bij voorkeur kortdurend voorgeschreven. Aan het langdurig gebruik van dit soort middelen kleven namelijk veel nadelen. Als u langdurig dit soort medicijnen gebruikt, ontvangt u van ons deze informatie en de huisarts zal u benaderen.

Middelen die onder de Opiumwet vallen (Morfine, Oxycodon, Methylfenidaat)

Pijnstillers die onder de Opiumwet vallen, worden uitsluitend kortdurend voorgeschreven in verband met de nadelige gevolgen van langdurig gebruik. Als u medicatie gebruikt i.v.m. ADHD en u staat niet onder controle van een specialist, dan vragen wij u om 1 keer per jaar een afspraak te maken bij de huisarts voor een evaluatiegesprek.

Hormooncremes

Heeft u een chronische huidaandoening, zoals eczeem of psoriasis en staat u niet onder controle van de dermatoloog? Dan kunt u bij ons uw cremes aanvragen. Bij een opcvlamming van uw aandoening is het goed om op tijd te starten met een ontstekingsremmende (hormoon)creme, deze op een juiste wijze te gebruiken en volgens een schema af te bouwen. Tussendoor de huid regelmatig goed invetten met een neutrale creme (vaseline/cetomacrogol/lanette).

Vragen? Bel ons!