Missie en visie
Met onze missie laten we zien wat het doel is van onze praktijk en wat onze waarden zijn, oftewel ‘Waar staan we voor?’ In het kort staat ons hechte team voor: ‘het bieden van deskundige en persoonlijke huisartsenzorg in de wijk Stadsweiden in Harderwijk’. Dit leggen we graag nog wat meer uit.
Wij bieden deskundige zorg
Onze praktijk is gericht op het bieden van goede huisartsen basiszorg; de eerste opvang van alle klachten en symptomen die samenhangen met gezondheid of ziekte. Door goed naar het verhaal te luisteren en dit te koppelen aan onze deskundigheid om ziektebeelden te herkennen en te behandelen, proberen wij de patiënt zo goed mogelijk te behandelen of door te verwijzen. Onze zorg is gebaseerd op wetenschappelijke richtlijnen en protocollen. Onze praktijk werkt continu aan verbetering van de kwaliteit en veiligheid van onze zorg. Onze zorg wordt getoetst tijdens de periodieke praktijkcertificering van het Nederlands Huisartsen Genootschap.
Wij bieden persoonlijke zorg
Wij willen dat de patiënt zich door ons gezien en gehoord voelt. Naast een deskundige triage verhelderen wij de hulpvraag (de vraag áchter de vraag), zodat ons beleid kan worden afgestemd op de behoefte van de patiënt. Wij luisteren naar de wens van de patiënt maar verliezen daarbij de kwaliteit van onze zorg niet uit het oog. Wij proberen zo goed mogelijk rekening te houden met persoonlijke omstandigheden omdat deze van invloed kunnen zijn op de gezondheid.
Wij zijn goed bereikbaar
Op werkdagen zijn wij telefonisch goed bereikbaar. In geval van spoed, kan een patiënt dezelfde dag terecht. Als wij niet bereikbaar zijn, is de waarneming voor spoedzorg goed geregeld. Via ons patiëntenportaal bieden wij de mogelijkheid om 24 uur per dag herhaalrecepten aan te vragen en medische vragen te stellen. Onze patiënten zijn inwoners van Harderwijk, die woonachtig zijn binnen een aanrijtijd van 15 minuten. Mensen die van buiten Harderwijk in onze wijk gaan wonen (postcode 3844, wijk Stadsweiden/Slingerbos) kunnen zich bij ons inschrijven (in de even maanden).
Wij bieden ketenzorg
Behandeling en controle van chronische ziektes (Diabetes Mellitus type 2, Astma/COPD, boezemfibrilleren, hartfalen, nierfalen en (verhoogd risico op) hart- en vaatziektes) vindt zo veel mogelijk plaats in de praktijk waarbij de uitvoering gedaan wordt door een HBO-opgeleide praktijkondersteuner. De huisarts houdt het overzicht en blijft eindverantwoordelijk. Bij de ketenzorg werken wij samen met andere zorgverleners om de kwaliteit van leven van patiënten met een chronische ziekte te verbeteren.
Poortwachter van de zorg
Naast het leveren van huisartsenzorg, zijn wij ons continu bewust van een andere zeer belangrijke taak. Om de zorg nog lang beschikbaar en betaalbaar te houden, heeft de huisarts de wettelijke taak om poortwachter te zijn voor specialistische zorg. De huisarts verwijst alleen door bij een medische indicatie. Om de stijgende zorgkosten en de druk op de 2e lijn beheersbaar te houden, verwijzen wij alleen als dit medisch zinvol is. Dit geldt ook voor diagnostische verwijzingen, zoals bloed- en radiologie onderzoek. Als dit conflicteert met de wens van de patiënt, gaan wij hierover in gesprek. Aanvullend onderzoek kan ook nodig zijn bij geruststelling of motivatie tot verandering van leefstijl. Hiermee kan onnodige, dure, specialistische zorg juist worden voorkomen.
In onze visie beschrijven we wat we met onze praktijk willen bereiken in de toekomst, oftewel ‘Waar gaan we voor?’
De patiënt kan bij ons terecht, ook als de druk(te) toeneemt
In een tijd waarin de zorg complexer en de maatschappij individualistischer wordt, is onze praktijk een plek waar onze patiënt zich veilig voelt en gekend weet. De patiënt kan op een laagdrempelige manier met alle gezondheidsvragen terecht bij ons kleine, herkenbare team. Onze medewerkers hebben zeer korte lijnen zodat onze zorg efficiënt is georganiseerd. Past een zorgvraag niet bij ons zorgaanbod, dan verwijzen wij naar het juiste loket. Wij durven ‘nee’ te zeggen tegen taken die onterecht door andere organisaties op ons worden afgeschoven, zodat wij voldoende tijd, aandacht en energie over houden voor onze kerntaken.
Wij kennen de patiënt en de patiënt kent ons
Wij hebben bewust gekozen voor een kleinschalige praktijk. Op deze manier is het voor de huisartsen en overige medewerkers mogelijk om onze patiënten goed te kennen en familierelaties in kaart te krijgen. Zo kunnen wij de huisartsengeneeskunde bedrijven, zoals die, volgens ons, bedoeld is. Onze praktijk wil elke patiënt, met zijn eigen context en waarden, goede zorg bieden. De huisartsen willen er voor de patiënt zijn, als een vertrouwenspersoon met een deskundig oordeel en advies.
Positieve Gezondheid en leefstijl
Gezondheid is meer dan ‘niet ziek’ zijn. Gezondheid is ook; kunnen omgaan met de uitdagingen van het leven. We kijken met een brede blik naar alle levensgebieden en naar de persoon als geheel. Wij stimuleren de patiënt om na te denken over eigen mogelijkheden (qua leefstijl en zingeving) om vanuit eigen motivatie, het welbevinden en de veerkracht te vergroten. Als de oplossing niet op het medische gebied ligt, verwijzen we binnen ons wijkcentrum voor Positieve Gezondheid naar welzijnscoaches om mee te denken in andere oplossingen.
De patiënt houdt de regie
Ons team werkt samen met andere zorg- en hulpverleners om de patiënt zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Bij kwetsbare patiënten is de huisarts de ‘spin in het web’ die samen met de praktijkondersteuner het overzicht houdt in het netwerk. Wij maken gebruik van communicatiemiddelen zoals OZO-verbindzorg om de overleglijnen met familie en hulpverleners kort te houden. De patiënt houdt zo lang mogelijk de eigen regie en de familie wordt zo goed mogelijk betrokken. Wij gaan tijdig in gesprek over wensen en verwachtingen bij het ouder worden en behandelwensen in de laatste levensfase. Dit geeft rust en kan onnodige of ongewenste zorg voorkomen.
Verantwoord en veilig medicijngebruik
Onze praktijk heeft afspraken met de apothekers over controle van medicijnen bij voorschrijven en aflevering. Wij willen in onze praktijk de veiligheid bij het gebruik en het herhalen van medicijnen verder vergroten. Wij vinden het belangrijk dat bij patiënten die continu medicijnen gebruiken, het gebruik minimaal één keer per jaar wordt geëvalueerd, door ons, de specialist en/of de apotheek. Ook zijn wij erg terughoudend in het voorschrijven van slaapmiddelen en opiaten. En benaderen mensen die deze middelen gebruiken actief, om het gebruik te bespreken. Wij hanteren ook een Herhaalrecepten protocol.
Goede zorg is niet altijd hetzelfde als de patiënt tevreden stellen
Soms zullen wij, om goede zorg te verlenen, een patiënt niet geheel tevreden kunnen stellen. Zo kan het voor komen dat een patiënt graag verwezen wil worden, terwijl dit medisch niet noodzakelijk is. Of dat er voor een niet urgente klacht pas na een paar dagen een spreekuurplek beschikbaar is, zodat de huisarts extra aandacht kan geven aan een patiënt in de laatste levensfase. Hoewel wij de patiënt zoveel mogelijk mee nemen in deze overwegingen, kan het soms gebeuren dat de ene patiënt iets minder tevreden gesteld zal worden om een andere patiënt noodzakelijk zorg te verlenen. Met heldere communicatie en inachtneming van de veiligheid en kwaliteit van zorg, verwachten wij hiervoor begrip van onze patiënten.
Wij doen het samen
Wij vinden het erg belangrijk om goed samen te werken met de patiënt bij het verlenen van onze zorg. Zo betrekken wij de patiënt bij zijn gezondheid en ziekte en doen dat onder andere door de patiënt goed te informeren. We maken veel gebruik van de website thuisarts.nl, stimuleren om na te denken over leefstijl en houden onze patiënten op de hoogte van nieuws in onze praktijk en regio. Dit doen wij door het regelmatig updaten van onze website, ca. 4 keer per jaar een nieuwsbrief uit te brengen en mensen te stimuleren om ons te volgen via sociale media.
Wij zijn in beweging
Wij willen samen met patiënten, collega’s en wijkbewoners letterlijk en figuurlijk in beweging zijn. Met ‘Samen wandelen’ ervaren we hoe eenvoudig en leuk het is om elkaar te ontmoeten in de frisse lucht. Door samen te bewegen, te praten, elkaar te steunen en te lachen, leren we mensen kennen, leren we van elkaars mogelijkheden en voelen wij ons verbonden!
November 2024