Samenwerkingsafspraken St Jansdal
De regionale huisartsen en de specialisten van het St Jansdal hebben afspraken gemaakt voor een goede onderlinge samenwerking. Hieronder vindt u enkele afspraken die voor u van belang kunnen zijn:
Geldigheid verwijzingen
Als een patiënt door de huisarts verwezen wordt, is deze verwijzing een jaar geldig.
Beleid verwijzing noodzakelijk
- Als een patiënt is terugverwezen naar de eerste lijn (ook na een eerstelijns aanvraag voor diagnostisch onderzoek) en de patiënt presenteert zich met de klachten waarvoor hij behandeld is binnen het St Jansdal, is er altijd een nieuwe verwijzing van de huisarts nodig, ongeacht de termijn.
Beleid verwijzing niet noodzakelijk
- Is een patiënt onder controle van een specialist en niet naar de huisarts terug verwezen (of er is afgesproken controle zo nodig), dan blijft de medisch specialist hoofdverantwoordelijk en is er voor een vervolgconsult geen nieuwe verwijsbriefnodig. Dit kan ook betekenen dat de patiënt na een aantal jaren pas terugkomt voor een afgesproken controle.
- Als het klachten betreft voortvloeiend uit een complicatie direct gerelateerd aan de initiële zorgvraag en/of behandeling.
Behandelaarschap
- Als een patiënt onder actuele behandeling is voor een specifieke klacht bij een specialist dan kan de patiënt bij exacerbatie van de klachten, zonder tussenkomst van de huisarts, bij deze specialist terecht. De poli-assistentes kunnen de patiënt hiertoe een passende oplossing bieden zonder dat er een nieuwe verwijzing, of anderszins tussenkomst van de huisarts, nodig is. (Denk hierbij aan exacerbaties bij longpatiënten, progressie bekende hartritmeklachten. controle huidpoli wegens maligniteiten en nu nieuwe verdachte plek, verergering oogheelkundige problemen.) Vanwege moverende redenen kan gevraagd worden aan de huisarts de patiënt alsnog te beoordelen.
- Door de medisch specialist kan in de brief aan de huisarts een stappenplan omschreven zijn, wat door de huisarts gevolgd kan worden indien recidief klachten optreden.
- Onderzoeken voortvloeiend uit de actuele behandeling worden in principe uitgevoerd en gecontroleerd door de medisch specialist. Indien de inzet van de huisarts hierbij nodig is, wordt de huisarts verzocht hieraan bij te dragen. Als behandeling op de SEH heeft plaatsgevonden is er geen behandelend specialist. Dan kan gevraagd worden om aanvullende onderzoeken bij de huisarts te doen, indien patiënt is/wordt terugverwezen naar de huisarts.
- Second opinion : De behandeld specialist vraagt bij voorkeur de second opinion aan. Dit geldt ook indien dit op verzoek van de patiënt is. De huisarts vraagt een second opinion aan indien de patiënt niet meer onder behandeling is van de specialist of indien patiënt om moverende redenen dit aan de huisarts verzoekt.
Na opname, behandeling of polibezoek
- Patiënten kunnen bij vragen die gerelateerd zijn aan een behandeling of opname tot 5 dagen hierna, contact opnemen met de betreffende opname-afdeling. Na deze 5 dagen wordt patiënt verzocht met de betreffende polikliniek contact te zoeken.
- Hechtingen verwijderen is onderdeel van de initiële behandeling. Is het erg bezwaarlijk voor de patiënt dit in het ziekenhuis te laten doen, dan kan de huisarts gevraagd worden de hechtingen te verwijderen.
- Receptuur; de medisch specialist schrijft medicatie uit voor het ziektebeeld waarvoor de patiënt onder behandeling is tot het eerst volgende polibezoek. Indien de medicatie stabiel is, of de patiënt uit controle ontslagen wordt, draagt de medisch specialist in een brief de herhaalreceptuur over aan de huisarts.
- Als de medisch specialist een actie van de huisarts wenst op termijn, dan graag duidelijk als verzoek in de brief vermelden en initiatief en verantwoordelijkheid bij patiënt leggen. (Patiënt is geïnstrueerd om … contact met de huisarts op te nemen om …b.v. lab te bepalen)
versie november 2023