Kind en jeugd
Als er een probleem is met uw kind, dan wilt u graag zo snel mogelijk deskundige hulp. Onze praktijk werkt samen met het Centrum voor Jeugd en Gezin en Zorgdat om passende hulp te bieden. Heeft u een vraag over de ontwikkeling of het gedrag van uw kind? Of heeft iemand (bijvoorbeeld school) u geadviseerd een verwijzing te vragen voor uw kind? U leest hier bij welk loket u terecht kunt.
Verschil tussen huisartsenzorg en jeugdhulp
De huisarts is verantwoordelijk voor de medische basiszorg voor uw kind; bijvoorbeeld als uw kind ziek is, koorts heeft, etc. Voor alle andere vragen kunt u terecht bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) of bij de Praktijkondersteuner-Jeugd.
Praktijkondersteuner-Jeugd
In steeds meer praktijken is een jeugd- en gezinswerker vanuit het CJG werkzaam, zodat u uw vragen over jeugdhulp, binnen de vertrouwde huisartsenpraktijk kunt stellen. In onze praktijk houdt Janita van den Hardenberg elke maandag spreekuur in onze praktijk. U kunt (eventueel na overleg met de huisarts) een afspraak maken bij haar.
Waarom naar het CJG?
In de Jeugdwet (ingevoerd in 2015) is bepaald, dat de gemeente verantwoordelijk is voor de beschikbaarheid van passende jeugdhulp. Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) is hét loket voor vragen en hulp bij problemen in de ontwikkeling, het gedrag of de opvoeding van uw kind.
Wat doet het CJG?
Bij het CJG werken veel professionals; jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, jeugd- en gezinswerkers, orthopedagogen, GZ-psychologen en systeemtherapeuten. Een deskundige gaat met u en uw kind in gesprek om te bekijken welke hulp nodig is. Deze hulp kan door het CJG worden geboden of u wordt verwezen naar een andere aanbieder van jeugdhulp (bijvoorbeeld een therapeut, psycholoog, psychiater).
Waarom maakt de huisarts geen verwijzing voor jeugdhulp?
De huisarts heeft niet de expertise om te bepalen welke hulp passend is voor uw kind. Ook heeft de huisarts geen overzicht van alle aanbieders en vergoedingen van jeugdhulp. Bij het CJG werken professionals om samen met u en uw kind te bepalen welke hulp er nodig is. Zij weten ook welke hulp wordt vergoed vanuit het budget van de gemeente.
Hoe bereikt u het CJG?
U kunt uw vraag, klein of groot, eenvoudig stellen:
- Loop binnen bij het CJG (zonder afspraak) tussen 09:00 – 12:00 (maandag t/m vrijdag), Wethouder Jansenlaan 200 Harderwijk
- Bel: 0341 – 799 904 (mandag t/m vrijdag tussen 09:00 – 12:00)
- Mail uw vraag naar: info@cjgharderwijk.nl
- Stel uw vraag via de website: klik hier
- Of maak (na overleg met de huisarts) een afspraak bij de jeugd- en gezinswerker in onze praktijk (maandagochtend)
Jeugddossier Noord-Veluwe
Alles wat je bespreekt met het Centrum voor Jeugd en Gezin komt in het jeugddossier. Vanuit dit dossier is het ook mogelijk om vragen te stellen. Kijk op: Klantportaal
Zorgdat
De Welzijnsorganisatie in Harderwijk is er ook voor kinderen en jongeren. Bijvoorbeeld in de vorm van taalstimulering, buurtsport, jongerenwerk, ondersteuning bij mantelzorg of ondersteuning bij de opvoeding. Kijk eens op: Zorgdat
Hulp om juiste zorg te vinden?
Wilt u hulp bij uw contact met de gemeente? Vraag de gemeente dan naar een clïentondersteuner. Deze persoon is onafhankelijk en heeft kennis van zorg, jeugdhulp, wonen en onderwijs. Deze hulp is gratis.
Meer informatie over de Jeugdwet: klik hier