Bloedafname
Hoe regel ik een bloedafname?
Stap 1: Check de aanvraag
De aanvraag voor bloedonderzoek wordt door ons digitaal verstuurd naar het ziekenhuis. Weet u niet zeker of een aanvraag is verstuurd? Check dan uw mail op ‘Belangrijke informatie over uw onderzoek (ZD-nummer)’. De praktijkondersteuner maakt de aanvraag vaak al ver van tevoren. Een aanvraag is één jaar geldig. Geen mail ontvangen? Bel dan onze praktijk.
Stap 2: Maak een afspraak
Bloedafname kan alleen op afspraak. U maakt eenvoudig een afspraak met uw DigiD via de MijnStJansdal app: mijn.stjansdal.nl. Als het digitaal niet lukt, kunt u bellen met het Digiplein: 0341 – 463700. Bij een controle bij de POH of bij een preventieconsult, de bloedafname graag uiterlijk 1 week vóór uw afspraak plannen.
Stap 3: Nuchter of niet?
Bloedafname hoeft meestal niet op een nuchtere maag, maar eet geen vette maaltijd voor de bloedafname. Heeft u diabetes, dan bij voorkeur wel nuchter bloedprikken. ‘Nuchter’ betekent minimaal 10 uur vóór de bloedafname niet eten of drinken. Water, thee en koffie mag wel, maar geen suiker (geen vruchtenthee), zoetje of melk.
Stap 4: Urine check op eiwit
Bij de jaarcontrole bij de POH en bij een preventieconsult wordt ook de urine onderzocht op de aanwezigheid van eiwit. Dit kan een teken zijn van beginnende nierschade. Een speciaal opvangsetje vindt u in de kast naast onze balie (zie onderstaande foto). U vult het buisje (beige dop) met urine en neemt dit mee naar het ziekenhuis. Dit hoeft geen ochtendurine te zijn.
Stap 5: Aanmelden in het ziekenhuis
Neem een geldig legitimatiebewijs mee naar het ziekenhuis en meldt u bij aankomst aan via de MijnStJansdal app of bij de zuil rechts in de centrale hal. Daarna neemt u plaats in de wachtruimte van het afnamelaboratorium.
Stap 6: Vraag zelf de uitslag op
Heeft u bloed laten prikken op advies van de huisarts? Dan dient u zelf te bellen voor de uitslag (3-5 werkdagen ná de bloedafname). ls het een bloedonderzoek voor controle bij de POH, dan bespreekt zij de uitslag met u.
Wat is het ‘ZD-nummer’?
Zorgdomein (afgekort ‘ZD’) is het digitale systeem waarmee zorgverleners een verwijzing maken. Als uw mailadres en mobiele nummer bij ons bekend zijn, ontvangt u een mail met ‘Belangrijke informatie over uw onderzoek’ met het nummer dat verwijst naar het onderzoek, het ‘ZD-nummer’. U kunt het bericht inzien met een sms-code.
Moet ik een formulier meenemen naar het ziekenhuis?
Heeft u een mail ontvangen met een ‘ZD-nummer’, dan is de aanvraag al verstuurd naar het ziekenhuis en hoeft u in principe geen formulier mee te nemen. Maar let op! Als meerdere zorgverleners (bijvoorbeeld huisarts, praktijkondersteuner, specialist) bloedonderzoek voor u aanvragen, dan kan het voor de laborant onduidelijk zijn, welke bloedafname gedaan moet worden. Dan is het belangrijk dat u een mail of formulier met het juiste ZD-nummer kunt laten zien. Om verwarring van verschillende onderzoeken te voorkomen, kunt u de huisarts of POH vragen om het formulier met het ZD-nummer te printen, zodat u deze kunt meenemen naar het afnamelaboratorium.
urinesetje om mee te nemen naar het ziekenhuis in de kast naast onze balie (niet geschikt voor onderzoek naar blaasontsteking):
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, bel ons dan gerust!